fbpx

Dag en nacht bereikbaar

Uitvaart buiten de lijntjes

“Wij willen een afscheid dat echt bij haar past. Informeel, geen strak programma, maar een gewoon ongedwongen samen zijn. Zo was zij”. We zitten aan tafel bij de familie, twee dochters, een zoon en echtgenoot. Christa was een twee jaar geleden ziek geworden en na een slopende ziekte overleed ze. Mark en de kinderen, veertigers, hadden samen besloten dat het echt haar afscheid moest worden. Wij benaderden locaties, op zoek naar een geschikte, sfeervolle en ruime gelegenheid. Het mocht beslist geen aula zijn, daar hielden zij niet van. Hun eerste keus, een landhuis viel af vanwege de beperkte capaciteit. Wij gingen in gesprek met een crematorium met een ruim, licht restaurant, ook zij bleken meedenkers. Met veel creativiteit werd het restaurantgedeelte sfeervol ingericht, beeld en geluid werd mogelijk gemaakt en de middagzon zorgde voor een zachte warme gloed.

In het apart ingericht gedeelte namen belangstellenden afscheid van Christa, gevolgd door een condoleance op informele wijze. De ruimte vult zich, zachte muziek op de achtergrond en iedereen zoekt een plaatsje aan de tafels. Christa werd binnengebracht door man en kinderen, haar kist werd omringd door bloemen. Na een woord van welkom gaf de jongste dochter een schets  van het leven van haar moeder, er werden herinneringen opgehaald en gedeeld. Haar verhaal was uitnodigend, de genodigden gingen vervolgens met elkaar in gesprek, iedereen sprak met elkaar over Christa. Intussen genoot het bezoek van koffie en thee met een zoete lekkernij. Na deze pauze volgde een tweede spreker. Elke spreker gaf een eigen accent en steeds volgde er tussen de sprekers door een hapje en een drankje. Een ongedwongen sfeer, zonder tijdsdruk, zonder een strak uitgemeten programma. Genodigden waren onder de indruk van dit liefdevolle en ongedwongen afscheid. Ja, dit was toch wel echt Christa. Mark en de kinderen namen als laatste afscheid van haar, samen begeleidden zij haar tot in de ovenruimte.

Zij keken dankbaar terug op een afscheid zoals het bedoeld was.

Overeenkomstige artikelen

Goede voornemens…

Tijdens de jaarwisseling kijk je terug naar het jaar wat voorbij is en kijk je vooruit naar het jaar wat gaat komen.

Nationale complimenten dag…

  Op 1 maart was het “Nationale complimenten dag”, een dag waarop aandacht werd gevraag voor “het geven van een compliment” dat