fbpx

Dag en nacht bereikbaar

Onafhankelijke uitvaartzorg anno 2019

Onafhankelijk zijn betekent voor ons,  de vrouwen van Haaksma & de Haan Uitvaart, dat er géén sprake is van belangenverstrengeling.

Geen belangenverstrengeling

Wij maken dus geen reclame voor een bepaalde steenhouwer waardoor we provisie kunnen opstrijken. Wij verwijzen niet naar een bepaalde bloemist waar wij ons voordeel mee kunnen doen. Wij zijn niet sturend  om mensen aan te zetten tot het kopen van producten, mensen maken graag hun eigen keuzes. Onze dienstverlening,  de professionele uitvaartbegeleiding en organisatie van het afscheid, is ons product. Een ander verdienmodel, niet gericht op de verkoop van producten. Hier voelen wij ons goed bij en onze opdrachtgevers ook.

Boom onafhankelijke uitvaartzorgMarjan en Peter vroegen ons wat wij konden betekenen bij de uitvaart van hun moeder. Zij zou vanuit Friesland begraven worden in Beekbergen op de Veluwe. De eerste voorbereidingen vonden plaats per email en telefoon (vragen beantwoorden, kostenraming) en nadat moeder was overleden werden wij gebeld. Moeder werd thuis opgebaard, op bed. Ze wilden zoveel mogelijk zelf doen. Gaandeweg werd duidelijk dat ze onze ondersteuning toch graag wilden gebruiken zodat zij dan juist zoveel mogelijk zelf konden doen. Wij gaven tips en zorgden voor een goede organisatie en logistiek, zij gaven hun invulling, hun eigen stempel op dit bijzondere afscheid. Voor het overbrengen naar Beekbergen werd er door hen een bestelbus gehuurd, samen brachten zij moeder naar haar rustplaats. In de buurt van de begraafplaats vond op een sfeervolle, eenvoudige locatie een ongedwongen afscheid plaats. Op hun eigen manier.

Wel vrije keuzes

Een andere ontwikkeling die zichtbaar is in de uitvaartbranche is de zogenaamde ketenbenadering. Bijvoorbeeld er worden verschillende diensten door één bedrijf als ‘keten’ aangeboden. Je kunt dan denken aan stervensbegeleiding  in combinatie met uitvaartzorg. Of er zijn nauwe banden met het mortuarium of met een ziekenhuis en vanuit deze samenwerking wordt het werk doorgesluisd naar de daar aan gekoppelde uitvaartvaartondernemer. Ook hier is sprake van belangenverstrengeling. Een belangenverstrengeling die mensen kan dwingen tot onvrije keuzes. Onlangs liet het programma Kassa hiervan een duidelijk voorbeeld zien.

Onze werkwijze gaat uit van de vrije keuze, van eigen wensen en mogelijkheden van de nabestaanden. En daarbij past een onafhankelijke uitvaartonderneming.

Gonneke Haaksma & Berber de Haan

Overeenkomstige artikelen

Goede voornemens…

Tijdens de jaarwisseling kijk je terug naar het jaar wat voorbij is en kijk je vooruit naar het jaar wat gaat komen.

Nationale complimenten dag…

  Op 1 maart was het “Nationale complimenten dag”, een dag waarop aandacht werd gevraag voor “het geven van een compliment” dat