fbpx

Dag en nacht bereikbaar

Een uitvaart regelen of begeleiden?

De woorden regelen en begeleiden worden beide gebruikt in de uitvaartbranche.

Uitvaart regelen

Het regelen duidt doorgaans op de organisatorische aspecten van het afscheid. In uitvaartondernemingen waar strakke tijdsplanningen worden gehanteerd is juist die organisatie de hoofdzaak. Beperkte tijdsbesteding per uitvaart vraagt om een strakke planning en een efficiënt gebruik van het systeem. Tijd voor een persoonlijke begeleiding van nabestaanden is er dan meestal niet.

Uitvaartbegeleiding

pluisbloemWie het al eens meemaakte weet het: na het overlijden van een geliefde komt er veel op je af. Eigenlijk zou je het liefst even helemaal niets willen, maar je weet dat er ‘van alles’ geregeld moet worden. Wij proberen de achterblijvers altijd in alle rust te laten ervaren wat er gebeurd is, door rustig de tijd te nemen. Deze periode is zo belangrijk, we proberen hen overzicht te bieden van wat er de komende dagen gebeuren zal. Deze vorm van uitvaartbegeleiding geeft een familie ruimte. Ruimte voor een week van afscheid zoals de familie het wil en nodig heeft. De dag van de uitvaart is dan het resultaat van deze dagen van intensieve samenwerking.

Wij spreken dan ook liever over uitvaartbegeleiding, want wij begeleiden mensen die afscheid nemen. Naast het zorgdragen voor een goede organisatie, regelen wij dat wat nodig is en bewaken wij het afscheid als geheel. Familieleden of vrienden die onderdelen zelf verzorgen of uitvoeren, bezig zijn met wie wat doet, eventueel oefenen met het voordragen van teksten, zonodig oefenen in het dragen van de kist, soms enkele dagen tevoren het crematorium bekijken,  etc.

In de verschillende overlegsituaties (je hoeft niet alles in één gesprek te beslissen) betrekken wij de achterblijvers en hebben wij oog voor familiegewoonten. Oog en oor voor detail, voor familie, voor verhoudingen: we zetten alles in om samen vorm en inhoud te geven aan een goed afscheid. Uitvaartbegeleiding vraagt om deskundigheid en om tijdsinvestering. Voor ons is dit de essentie van ons werk. Nabestaanden ervaren zoveel kracht door hun eigen inbreng te geven bij het afscheid.

Het is een werkwijze die aansluit bij mensen in rouw.

Gonneke Haaksma & Berber de Haan

Overeenkomstige artikelen

Goede voornemens…

Tijdens de jaarwisseling kijk je terug naar het jaar wat voorbij is en kijk je vooruit naar het jaar wat gaat komen.

Nationale complimenten dag…

  Op 1 maart was het “Nationale complimenten dag”, een dag waarop aandacht werd gevraag voor “het geven van een compliment” dat