fbpx

Dag en nacht bereikbaar

De ‘vergeten’ uitvaart

Zou je een afspraak willen maken met Anneke? Ze woont alleen, is helder van geest en moet naar het ziekenhuis voor een operatie. Anneke is de 80 al ruim gepasseerd. We werden gebeld door een vriendin van Anneke, zij maakte zich zorgen om deze oude, alleen wonende vrouw. Ik kom aan bij een oud en statig huis aan de rand van de stad. Bij het kopje thee ontmoet ik de vriendelijke ogen van een oude dame. Anneke vertelt over haar leven, ze is alleenstaand en heeft geen kinderen. Wel is er een netwerk van enkele vrienden, mensen die naar haar omzien. Over drie weken gaat ze naar het ziekenhuis voor een operatie.

Over haar uitvaart heeft Anneke nog nauwelijks nagedacht, ach dat zal toch wel geregeld worden. Ze heeft het geld om dat te betalen. Maar als de operatie nu toch eens niet zo voorspoedig zal verlopen als verwacht? Aan de hand van vragen zoek ik uit hoe haar situatie in elkaar zit. Gelukkig heeft ze het een en ander vast gelegd bij een notaris en deze notaris is tevens executeur. Samen bespreken we haar wensen, van dit gesprek ontvangt zij een verslag met kostenraming.

In situaties waarin niets is geregeld is het belangrijk om te weten wie de opdrachtgever is. Wie is voor ons de aanspreekpersoon, wie geeft de goedkeuring en zorgt voor de (financiële) afwikkeling van zaken. Ooit maakten we mee dat een buurvrouw ‘s nachts tegen de jonge vriendin van de overledene zei wie ze moest inschakelen en belde vervolgens een voor haar bekende uitvaartondernemer. De overledene werd opgehaald. De volgende dag kwam de familie van de man bijeen; er waren al  afspraken gemaakt voor de uitvaart. Alles werd teruggedraaid, de man werd door ons thuis gebracht en in zijn huis opgebaard. Door dat telefoontje was de buurvrouw in feite de opdrachtgever. De extra gemaakte kosten kwamen uiteindelijk voor rekening van de familie.

Voorbereiden op het afscheid dat ooit komt doen we liever niet.  Heel begrijpelijk, we leven immers nu. Toch is het aan te bevelen om je eens te oriënteren, dat kan, wij bieden een kosteloos gesprek. Weet wat kan en mag, leg het in ieder geval voor jezelf vast in bijvoorbeeld een afscheidsdoosje. Een doosje waarin je wensen, muziek en ideeën verzamelt. Die inhoud kun jezelf steeds aanpassen en aanvullen. Het blijft actueel en kan verwarring voorkomen.

 

 

Overeenkomstige artikelen

Goede voornemens…

Tijdens de jaarwisseling kijk je terug naar het jaar wat voorbij is en kijk je vooruit naar het jaar wat gaat komen.

Nationale complimenten dag…

  Op 1 maart was het “Nationale complimenten dag”, een dag waarop aandacht werd gevraag voor “het geven van een compliment” dat