fbpx

Dag en nacht bereikbaar

De meerwaarde van uitvaartbegeleiding

Wat is het belangrijkste?
Het aanbod van uitvaartondernemers is groot én divers. Vooral de verschillen in accenten van bedrijfsvoering, in visie en werkwijze is niet altijd af te leiden uit de omschrijving van het aanbod van het bedrijf. Tenslotte werkt elke ondernemer persoonlijk, passend, etc. De woorden kunnen hetzelfde zijn, maar wat weet je van de uitvoering en werkwijze?

Snel en efficiënt
Van oorsprong is uitvaartzorg gericht op het regelen van de uitvaart. Mensen zijn in rouw, dus die moet je ‘ontzorgen’ en veel uit handen nemen. De uitvaartverzorger kent zijn of haar taken en zorgt voor een snelle en efficiënte afhandeling van de zaken die moeten gebeuren. Er zijn veel standaarden (voorbeelden van kisten, teksten van kaarten, afbeeldingen van kaarten, rouwvervoer, bloemen), dat helpt om sneller tot de nodige keuzes te komen. Door deze efficiënte benadering is het mogelijk om voor vijf à zes families in een week het afscheid te regelen.
Deze werkwijze en benadering komt veel voor.

Verbinding
Het andere accent: uitvaartbegeleiding

Het meest kenmerkende van uitvaartbegeleiding is rust en tijd nemen. Mensen in rouw ervaren een andere tijdsbeleving, hun denken is vertraagd. Hiermee wordt rekening gehouden in onze coachende uitvaartbegeleiding. Mensen zijn weliswaar van slag, maar zij zijn zeker in staat om eigen keuzes te maken. Door aan te sluiten en de juiste vragen te stellen, wordt de persoonlijke kracht aangesproken. Er ontstaat verbinding, ruimte en vertrouwen om ondanks de verwarring en het eventuele verdriet, dichtbij zichzelf te blijven. Daarnaast is het geven van ruimte en tijd om na te denken van essentieel belang. Keuzes worden stapsgewijs gemaakt, niet alles hoeft in één gesprek geregeld te worden. Omdat we zo volledig mogelijk aansluiten bij nabestaanden is er altijd sprake van maatwerk. Dit resulteert in volledige keuzevrijheid: de keuze voor een kist (zelf maken mag natuurlijk ook), een eigenontwerp voor een kaart, het rouwvervoer (zelf vervoeren mag natuurlijk ook), bloemen uit de tuin, etc.

Het effect van deskundige uitvaartbegeleiding
“Ik wist niet dat ik dit kon en durfde” zei de dochter nadat ze zelf had gesproken op de uitvaart van haar moeder. Uitvaartbegeleiding is ondersteunend en vergroot de betrokkenheid van nabestaanden. Mensen kunnen veel meer dan ze denken. Door het meedenken en het empathische vermogen van de uitvaartbegeleidster kan er op een subtiele wijze ruimte ontstaan voor een toename van het zelfvertrouwen. Door zorg te dragen voor een overzicht van de te nemen stappen, kan de nabestaande een betrokken deelnemer zijn in het afscheid. Het is hun afscheid.

Team Haaksma & de Haan Uitvaart

Overeenkomstige artikelen

Goede voornemens…

Tijdens de jaarwisseling kijk je terug naar het jaar wat voorbij is en kijk je vooruit naar het jaar wat gaat komen.

Nationale complimenten dag…

  Op 1 maart was het “Nationale complimenten dag”, een dag waarop aandacht werd gevraag voor “het geven van een compliment” dat