fbpx

Dag en nacht bereikbaar

Anders, het persoonlijke afscheid

Waar voorheen grote bijeenkomsten bij een uitvaart mogelijk waren, daar is het nu ook zoeken en vinden naar een afscheid in kleinere kring. Voor sommige mensen is deze aangepaste vorm van afscheid lastig, ze hadden het zo graag met heel veel mensen gedeeld.

En toch levert deze beperking verrassende mogelijkheden op. Het meeleven en deelnemen kan nu plaatsvinden via het sturen van een kaartje met persoonlijke woorden of het volgen van een bijeenkomst via streaming. Er ontstaat een andere vorm van aandacht, het sturen van persoonlijke kaartjes neemt weer toe. Mensen gaan er weer voor zitten om hun gedachten op papier te delen.

Andere vormen

In een rouwbericht vroegen de nabestaanden om liefde en aandacht door te geven. “Wij hebben afscheid genomen in familiekring. Hierbij willen wij iedereen heel hartelijk bedanken voor de aandacht en liefde die jullie haar tijdens haar leven hebben gegeven. Als ‘mensen-mens’ heeft zij daar altijd erg van genoten. Door de huidige omstandigheden konden wij geen uitgebreid afscheid organiseren. Marijke zou het fijn vinden als jullie in haar geest iemand die je liefhebt verblijdt met een bloemetje.” Bij een ander afscheid met een persoonlijke condoleance, stonden de kinderen achter de kist van hun vader. Iedereen die langs liep, groette, condoleerde en maakte oogcontact. De begroeting via ogen en woorden werd als bijzonder intens ervaren. Bewogen ogen, betraande ogen, verlegen ogen. “De gewoonte van een hand geven of een omarming is nu weg, maar het groeten met oogcontact deed mij veel meer”.

Alternatieven

De veranderde omstandigheden zet mensen ook aan tot ‘anders ‘denken. Het hoeft niet meer standaard, dus het kan ook anders. Afscheid en condoleance in de tuin, met de nodige afstand tussen de belangstellenden. De erehaag langs de weg, een bijeenkomst in een horecagelegenheid aan het water. Vanaf vrijwel elke plek zijn audio hulpmiddelen in te zetten, is streaming mogelijk of kunnen opnamen gemaakt worden. Wij denken graag mee, zijn flexibel en creatief, wij zien mogelijkheden. Dat maakt het afscheid anders, persoonlijker, met steeds meer maatwerk.

Elk afscheid, een troostvolle en blijvende herinnering.

Team Haaksma & de Haan Uitvaart

 

Overeenkomstige artikelen

Goede voornemens…

Tijdens de jaarwisseling kijk je terug naar het jaar wat voorbij is en kijk je vooruit naar het jaar wat gaat komen.

Nationale complimenten dag…

  Op 1 maart was het “Nationale complimenten dag”, een dag waarop aandacht werd gevraag voor “het geven van een compliment” dat