Wat verwacht u van de uitvaartbegeleidster?

Wie een overlijden meemaakt, in gezin of familiekring, zoekt een professional die hulp biedt. Zo’n persoon – in ons geval zo’n vrouw – is iemand die goed met mensen kan omgaan. Dienstverlenend en klantgericht. Zij begeleidt een familie in een moeilijke periode, zij sluit aan bij de sfeer en cultuur van de mensen, zij luistert en geeft ruimte voor de wensen en vragen van die familie. Ondanks de schok die familieleden ervaren, kan een goede uitvaartbegeleidster mensen terugbrengen naar hun eigen kracht. Zij is zich bewust van het vertraagde denken van mensen in rouw, zij brengt rust, biedt ruimte en tijd. Natuurlijk is zij ook goed in organiseren en improviseren.

De kracht van onze uitvaartbegeleiding zit vooral in kleine, maar heel belangrijke aspecten: doorvragen bij aarzeling of angst, ook de stillere familieleden het woord geven of knelpunten in een familie bespreekbaar maken. Wij zetten ons in om het afscheidsproces in goede banen te leiden. Want afscheid nemen doe je niet alleen op de dag van crematie of begrafenis, dat gebeurt alle dagen tussen overlijden en uitvaart. Wij helpen een familie om het afscheid geheel naar eigen wensen en mogelijkheden te realiseren. Natuurlijk hoort daar ook bij dat wij het beschikbare budget goed bewaken.

Alle eigen keuzes komen op tafel en worden besproken. Wij vertellen niet zo zeer wat er allemaal kan (want eigenlijk kan alles) maar wij luisteren en leiden de familie naar de keuzes die bij hen passen. Zo past de ene uitvaart volledig bij de lokale gewoonten en is de andere heel uitzonderlijk, geheel in eigen stijl.

Juist omdat alles rond een overlijden zo gevoelig ligt, is het raadzaam om zo mogelijk vooraf persoonlijk kennis te maken met een uitvaartondernemer. Wie haal je in huis, past de persoon bij jouw stijl, bij jouw idee over uitvaart. Wat zeggen anderen over hem of haar? Wij voeren regelmatig voorgesprekken, kosteloos en niet verplichtend.

Het is voor iedereen plezierig als familie en uitvaartbegeleidster bij elkaar passen. Dat er sprake is van een ‘klik’. Dat maakt dat er een basis is voor wederzijds vertrouwen. Dit is de beste garantie voor het behoud van uw eigenheid. En natuurlijk bent u degene die kiest! U kiest uw eigen weg.

Gonneke Haaksma en Berber de Haan

Wat verwacht u van de uitvaartbegeleidster